BAKAY LAJOS SEBÉSZPROFESSZOR EMLÉKMŰVÉNEK AVATÁSA

Bakay Lajos a pécsi egyetemi sebészeti klinika első igazgatója volt, az egyik tanévben rektor is. Szép háza és kertje Balatonlellén biztosította pihenését. 1945 előtt a helyi üdülőegyesület alelnöke, majd elnöke lett.

Évekkel ezelőtt Katus Lajos, a Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének alelnöke, a Balatonlellei Fürdőegyesület elnöke kezdeményezésére emlékkövet állítottak az egykori elnök tiszteletére. (A vízparthoz vezető út egyik terén.) Természetesen rajta van a professzor neve is.

2007. április 30-án ugyancsak Katus Lajos indítványára csodálatos emlékkő avatása történt meg a Fürdőegyesület és a ház jelenlegi tulajdonosa, a Panoráma Társasüdülő jótéteménye alapján.

Az emlékünnepélyen Kenéz István polgármester és Basa István, a Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke leplezte le az emlékkövet. Németh László “Miért szeretem a Balaton” című írásából egy iskolai tanuló olvasott föl. E sorok írója ünnepi beszédében Bakay Lajos professzor életművét vázolta, pécsi munkásságának részleteit, rendkívüli értékeit is méltatta. Katus Lajos balatonlellei elnöki tevékenységét mutatta be.

Koszorút helyezett el Basa István elnök, Katus Lajos elnök, Kiss Tamásné főtitkár, dr. Gimesi András elnök. Megható percek következtek: virágot helyezett el az a hölgy, aki egykor súlyos sérülést szenvedett, a professzor autóján vitte a klinikára, megoperálta, ma is jó egészségnek örvend.

Az emlékkövet ragyogó ötlettel úgy helyezték el a Bakay-villa parkjában (Köztársaság utca 19.), hogy láthatják, olvashatják a “bentiek” és a sétálók is.

Nagy örömmel hadd említsem: Katus Lajos engem kér föl az emlékkő szövegének megírására és az emlékbeszéd megtartására. E helyen is köszönöm.

Dr. Vértes László