A legújabb Balaton Díjasok

Vízügyi Kirendeltség
A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság siófoki központtal működő Balatoni Vízügyi Kirendeltsége magas színvonalon látja el a vizek, vízi létesítmények kezelői feladatát, és felelős az azokhoz kapcsolódó operatív vízgazdálkodási feladatok elvégzéséért. A kirendeltség engedélyezési körébe tartozik többek közt a stégek, kikötők létesítésére, a nádaratással kapcsolatos feladatok engedélyezésére vonatkozó eljárás, műszeres és egyéb mérések, karbantartás, de a környezettudatos neveléssel összefüggő oktatási feladatok megszervezése is. Szakembereik rendszeresen tartanak előadásokat szakmai és közéleti fórumokon, s az igazgatóság rendszeresen képviselteti magát a Balatont érintő fórumokon.

Farkas László,
Vörs polgármestere
A kitüntetett a Balatoni Szövetség 1989-es megalakulása óta vesz részt tevékenyen a szövetség munkájában, 1998-tól pedig - mind a mai napig - az elnökség tagja. Alapító tagja a Kis-Balaton Szövetségnek, a Somogy Megyei Közgyűlésben pedig 1994 óta dolgozik. Jelenleg a turisztikai bizottság elnöke. Vörs képviselőtestületének élén polgármesterként 1992 óta áll. Valamennyi feladatkörét nagy energiával és odaadással végzi. Kiemelkedik ezek közül is a Kis-Balaton és a Balaton vízminőségének javításáért és a turizmusért folytatott küzdelme. Számos fórumon, így az írott és elektronikus sajtóban is harcosan állt ki a Balaton érdekében- védelmében.

Basa István,
a Balaton-parti Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke
A kitüntetett alapító tagja volt, illetve főtitkára volt (2005-től pedig elnöke) a Balaton érdekében 1992-ben létrehozott Balaton-parti Fürdőegyesületek Szövetségének. Jelentős szerepe volt a BSZ és a Balaton-parti Fürdőegyesületek Szövetsége közötti együttműködési megállapodás kidolgozásában, fenntartásában. Nyolc éven keresztül tagja volt az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, melyben a Balaton érdekeiért küzdött. Ő képviseli szövetségét a Balaton Fejlesztési tanácsban is. Emellett jó kapcsolatot alakított ki a Nők a Balatonért Egyesülettel (velük alapította a "Balaton Díszpolgára" címet), illetve a Balatonparti Civil Szervezetek Szövetségével.
Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének közgyűlése


A Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének következő közgyűlését Basa István elnök 2010. július 10-re hívta össze a zánkai Faluházba a következő napirenddel:
- Megbeszélés az idei nyári szezon tapasztalatairól. Javaslatok a további feladatokhoz.
- Javaslatok, egyeztetések az önkormányzati választások stratégiájának kialakításához.
- Emlékezés Dr. Gérusz Miklósra valamint felügyelő bizottsági tag választás.
- Javaslatok, hozzászólások a tagegyesületek tapasztalatai alapján.
- Egyebek
   Az egyebek napirendi pont keretében Buday Miklós a Szemesi Miújság kiadója bemutatta a www.minalunk.hu - honlapot.

Legalább 400 millió forint kellene az akarattyai löszfal megerősítéséhez

Csúszik a fal, emiatt már a vonatok közlekedése sem biztonságos


Balatonkenese polgármestere szerint legalább 400 millió forintra lenne szükség a balatonakarattyai löszfal biztonságos megerősítéséhez, a gyakori partfalcsúszások megállításához.
Sörédi Györgyné (Fidesz) vasárnap nyilatkozott erről az MTI-nek, miután a MÁV közölte: a löszfal állapota miatt ideiglenesen lezárják a vasúti pályát Csajág és Balatonkenese között a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, s az utasokat az említett szakaszon hétfő reggel 8 órától határozatlan ideig vonatpótló autóbuszok szállítják.

A város polgármestere hangsúlyozta: tavaly az önkormányzat a MÁV-val közösen pályázatot adott be a löszfal megerősítése érdekében - 230 millió forintnyi támogatásra pályáztak a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál -, de egyelőre még nem döntöttek a kérelmükről.

A partfalerősítés végleges megoldására hat variációt is kidolgoztak a szakemberek, a 400 millió forintos beruházási költség a legminimálisabb összeg, ennél csak több pénzbe kerülhetnek a munkálatok - tette hozzá.

Sörédi Györgyné elmondta: pénteken és szombaton észlelték már a löszfalon a mintegy 6-7 méter hosszúságú függőleges repedéseket, s legalább 80-100 méter hosszú a kritikus szakasz a Bercsényi utca mentén. Lakóházak nincsenek veszélyben - jegyezte meg.

A polgármester kitért arra, hogy ismeretei szerint a vasúti sínek alatt mintegy öt centiméternyit mozdult el a töltés, ezért szombat óta már igen lassan közlekedtek a vonatok a Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattyánál, s a MÁV azonnal töltéserősítő munkálatokat végzett el. Hétfőn reggel az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a csúszó löszfal mentén lévő fák kivágását - mondta, hozzátéve: a tuskókat a földben hagyják, hogy a gyökerek továbbra is "összetartsák" a talajt. A mintegy 8-10 fa eltávolítása a partfalerősítő munkálatok előkészítése érdekében, a beton "beinjektálása" miatt vált szükségessé.

A polgármester aggasztónak nevezte azt is, hogy a löszfalnál mért talajvízszint napok alatt 10 méterről 11 méternyire nőtt, így azt is mielőbb ki kellene vezetni. Sörédi Györgyné tart attól, hogy a Bercsényi utcától (és a strandtól) egy kilométeren át húzódó löszfal a túlsó végén lévő Bezerédy strandnál is megcsúszhat, márpedig ott a közelben "rengeteg lakóház van".

A Bercsényi stranddal szemközti löszfal "enyhén mozog" a Balaton felé is - közölte. Emlékeztetett arra is, hogy a legutóbb 2008-ban volt ugyanezen a szakasszon (Bercsényi utca, Bercsényi lejáró) jelentősebb löszfalcsúszás, s akkor beton támfallal erősítették meg a földfalat.

A polgármester szerint a kritikus helyzet miatt gyors intézkedésekre és munkálatokra van szükség az illetékesek részéről. Mint mondta, az önkormányzat természetesen a rá eső feladatokat - fakivágás, lakosság figyelmeztetése és más óvintézkedések - elvégzi, de szerinte a löszfalcsúszások végleges és biztonságos megoldásához jelentős állami támogatásra lenne szükség.

MTI

100 éves a vasút - rendezvény képei