Balatonszemesi egyesület 100 éves
2008.08.20.


Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének és tagszervezeteinek rendezvényei
2008 nap Programok, rendezvények
2 14 csütörtök BFSZ. Elnökségi Rendkivüli közgyűlés
2 27 szerda Siófok Konferencia a vízpartrehabilitációs felmérésekről
3 07 péntek BFT Fórum Balatonfüred Vita a Balaton fejlesztéséről
4 15 kedd Balatonakarattyai Fürdőtelep E.vezetőségi ülés
4 26 szombat Balatonakarattyai  község bejárás
5 17 szombat BFSZ Közgyűlés Balatonakarattya
6 01 vasárnap Balatonszemes szezonnyitó
6 28 szombat Balatonszemes biciklitúra
7 02 szerda Siófok Konferencia az éghajlatváltozásról
7 25 péntek Balatonfüred Balaton jövője Balatoni Integrációs Kht. megbeszélés
7 26 szombat Balatonszemes Üdülőhelyi fórum
8 01 péntek Borkóstolós jótékonysági vacsora Balatonszemes
8 03 vasárnap Balatonszemes 100 éves piknik
8 08 péntek Régi szemesi fényképek, ereklyék kiállítása
8 09 szombat Balatonszemes Fürdőegyesületi centenáriumi ünnepségek
8 15 péntek Balatonakarattyai Napok festmény kiállítás
8 16 szombat Balatonakarattyai Napok 80 éves évforduló, BAFE ünnepi közgyűlés
8 17 vasárnap Balatonakarattyai Napok BÚCSÚ
8 20 szerda Balatonszemes Fürdőegyesület 100 éves emlékére készített emlékhely avatás

Balaton retro
2008. 06.11.

7.
6.
5.
4.
3.
2.
1.
0.

Átadták a M710 elkerülő utat Akarattyánál
2008. Május 17.

Átadták a forgalomnak a Balatonakarattyát, Balatonkenesét és Balatonfűzfőt elkerülő 17,3 kilométeres 71-es főút tehermentesítő szakaszát. A tó keleti részén hétvégenként hatalmas dugók alakultak ki a Balatonhoz érkező, és onnan a főváros felé visszainduló gépjárművek miatt. Az új út átadásával az M7-es autópályán érkezők a balatonaligai csomópont után a tehermentesítő úton haladhatnak Balatonfűzfőig kikerülve a régi 71-es főutat.

KIHÚZZÁK ALÓLUNK A BALATONT?


Már második éve terjeszkedik az SCD-csoport a Balaton környékén, felvásárolva minden idegenforgalmi, turisztikai céget, természetesen azok - többnyire partmenti - ingatlanjaival együtt. Nagy összegű beruházásokat terveznek, ígérve, hogy fellendítik a Balaton forgalmát és hasznosítását. Az "Új Balaton" című fejlesztési programjukról tavaly januárban, Tapolcán nyilvános tájékoztatást tartottak egy konferencia keretében. Ennek akár örülhetünk is, de vizsgáljuk meg a részleteket.

"Rangos befektető a Balaton-parton" - lelkendezik a Heti Válasz folyóirat 2007. decemberben. Nézzük meg, jó-e ez nekünk? - a befektető - főleg, ha külföldi - általában nem helybéli, hanem idegen, és mindenáron profitot akar, vagyis nem családias, megfizethető szolgáltatást kínál, amin kevés a haszon, hanem a luxus-igények kielégítését, vagyis az amúgy is magas árakba olyat is beépítenek, amit a vendégek akár nem is kérnek, és többnyire ki sem használják (ingyen masszázs, szauna, stb.). Nekünk készül ez, vagy inkább a világ minden tájáról ideérkező, tehetős turistáknak?

"A Balaton-fejlesztési program 100 milliárd forintot meghaladó beruházásaiból, többek között, szállodák, kempingek, üdülőparkok, továbbá különféle turisztikai attrakciók, témapark és kikötőfejlesztések létesülhetnek. ... 2300-2400 vendég fogadására alkalmas üdülőpark, témapark, kaszinó, bor- és gasztronómiai központ, valamint vízi sportokra szakosodó park épül majd fel."
- kérdésem csak az, hogy hogyan fognak odajutni a vendégek?
Ki fogják-e építeni ezekhez - nemcsak a belső infrastruktúrát, hanem - a turisták odajutási lehetőségét, a kerítésen kívül is, a falun keresztül, a már ott lévő nyaraló- és helybéli ingatlanok tulajdonosait és üdülővendégeit nem zavaró módon?

Célkitűzés, hogy "a Balaton a külföldi és a magyar turisták számára is elérhető árszínvonalú, ugyanakkor magas minőségű szálláshelyeket és színvonalas szolgáltatásokat kínáló, vonzó európai jelentőségű turisztikai célponttá váljon."
- a fentiekkel ("magyar turisták számára is elérhető árszínvonalú") szemben, az SCD-csoport januárban tartott konferenciáján elhangzott, hogy
1. Balatonberényben a Süllő Horgászfalu 50 luxus bungalóval és négycsillagos szolgáltatásokkal várja majd a (magyar?) horgászokat;2. A badacsonyi Szőlőskert Hotel és Borászda négycsillagos ellátás (és árak) mellett várja a - feltehetőleg többnyire magyar átlagpolgár? - turistákat;3. Balatonfüreden a Füred Resort ötcsillagos szállodával, belsőtavas luxus bungalókkal várja a (szintén a magyar?) turistákat.

Garda tó vagy Balaton?

"A Balaton fejlesztési programját az európai minták alapján, a Garda tóhoz hasonlóan, szórakoztató/turisztikai célpont jellemzi, amely lakóövezetek építésével is kiegészül." - mondja az SCD-csoport.
Tájékoztatásul:
"Garda tó - Lago di Garda, Olaszország legnagyobb tava, az Alpok déli lába előtt. Területe 370 km2, hossza 52 km, szélessége 3-17 km, mélysége 346 m. ..."
"Balaton - Középeurópa legnagyobb tava. Területe 598 km2, hossza 70 km, szélessége 8-12 km, közepes mélysége 3 m (a legmélyebb Tihanynál: 11,5 m). ..."
(Forrás: Új Idők Lexikona, 1936.)

Érdemes megemlíteni, hogy osztják fel a befektetők a Balaton térségét - minden egyéb, hagyományos, a természet által kialakított szempontokat csak alig figyelembe véve:
Az "Új Balaton" öt kisebb régiója:

1. Keleti part - exkluzív, magas kategóriájú turisztikai régió (Tihany, Füred, Almádi).
2. Dél-keleti part - magas kategóriás, szabadidős régió (Siófok, Siófok-Sóstó, Akarattya).
3. Déli part - szabadidős régió (Zamárditól Fonyódig).
4. Nyugat-Balaton - az öko- és wellness turizmus régiója (Balatonberénytől Zalakarosig).
5. Balaton-felvidék - a kulturális értékek és természeti szépségek régiója (Badacsonytól Akaliig).

További két téma, amit minden média és tájékoztató emleget:

- "A program 1500-1800 új munkahelyet biztosít".
Biztos-e, hogy ezeken a helyeken nem "multi-rabszolgák" fognak dolgozni minimál-bérrel? Vagy esetleg külföldi vendégmunkások?! Hasznos lesz-e ez hazánknak, a szűkebb közösségeknek?

- "A program éves szinten 8-9 milliárd forint adóbevételt generál az állam és a helyi önkormányzatok számára".
És mindezt milyen áron? Biztos, hogy megéri a Balatont túlterhelni emiatt? Tényleg az önkormányzatoknál, a Balatonnál marad ez a bevétel? Lehet, hogy az ország GDPje is növekedni fog a külföldi befektetések által (aminek a profitját a befektetők nyilván hazaviszik), de legalább itthon is, az itthoni vállalkozóknál is marad valami a későbbi fejlesztések érdekében?

Mindezek előzménye (az SCD tájékoztatójában leírtak szerint, Dr.Varga Sándor):

- "Tavaly a négy parlamenti párt egy-egy balatoni kötődésű képviselője együtt jegyezte azt a törvénymódosítási javaslatot, amely a vízpart beépíthetőségét 8 százalékról 15 százalékra emelné. A politikai egyetértés év végére a Balaton törvényben jogszabállyá érett, megteremtve a nagyobb ívű fejlesztés lehetőségeit."
- "A program végrehajtása már nem igényli a Balaton törvény módosítását, ugyanakkor több helyen szükséges a helyi településfejlesztési szabályok módosítása."
HEURÉKA! Most már az egyes települési önkormányzatokon a sor. Mit és milyen feltételekkel engedélyeznek? Hol és mennyire hagyják a helyi hagyományokat, értékeket a külföldi tőke, a pillanatnyi haszon prédájává tenni? Mennyire képesek ellenállni, mennyire fizethetők le, milyen fenyegetésekkel kell megbirkózniuk?

Továbbá "Lazulóban az építési előírások a Balatonnál" Balatoni futár (2007. augusztus) - (kivonat)

"Több beépítési övezetben is emelkedik az új épületek magassága, nem kell ábrázolni a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek térképlapjain az engedély nélkül feltöltött (és beépített) területeket, szabadon kotorhatók a nádasok. Ezek az új szabályok is bekerültek a július 26-án hatályba lépett balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozás követelményeit módosító kormányrendeletbe.
... az új épületek magassága 7,5 méterről 12,5 méterre emelkedik, a gazdasági területeken az eddigi megengedett 4,5 m 8 méterre változik. ... A kempingek területén megszűnt a 10 %-os beépítési korlát, az új épületek pedig 4,5 méter helyett 8 méter magasak lehetnek. (ugyanez vonatkozik a strandok területére is) ... a tanulmánytervek térképlapjain nem kell ábrázolni a Balaton jelenlegi medrének partvonalát. Törölték (kihagyták) az 1998-as kormányrendelet azon passzusát, miszerint "Az I-III. osztályú nádasokban, illetve attól legalább 2 méterre ... tilos minden olyan mechanikai beavatkozás (kotrás, feltöltés, építés, vízi-állás, csónakút, horgászhely létesítés), amely a nádas állományát, annak minőségét károsítja, illetőleg a nádas pusztulását idézheti elő." (K.S.)Ellentmondások:

1. A Balaton törvény előírja, hogy minden parti településen a parthossz 30 %-a mindenki számára elérhető parti sétány legyen. Több településen, ahol parti telkek vannak, tiltakoznak a parti sétány ellen. Több helyen, ahol körbekerített, elzárt parti területek vannak, ahová a hétköznapi polgár nem teheti be a lábát (pl. Club-Aliga, Balatonöszöd, stb.), és a Balatonpart máshol nem közelíthető meg, ott harcolnak a sétányért.
Ezzel ellentétben az új fejlesztési program, növelt beépítési lehetőséggel, olyan parti beruházásokat kíván támogatni, amelyek - a parti sétány, parti elérhetőség elősegítése helyett
- nagy valószínűséggel csupa zárt (őrzött), parti területet eredményeznek (akár feltöltések árán is), ahol ismét csak a kiváltságosok (vagy tehetősek) "parádézhatnak", mindenki mást kizárva, vagy csak belépőjegy ellenében megengedve a sétát. Hol és hova mehetünk majd esténként békésen sétálni a Balaton part mentén?

2. Miért kell a turistákat olyan lehetőségekkel a Balaton köré csábítani, amelyek bárhol a világon megtalálhatók? A luxusszállodákban mindenütt van fitness, wellness, happyness, belső medence mű-hullámokkal, mű-halak a (mű)horgászoknak, mű-fények, szolárium, akvárium, terrárium, stb. úgy, hogy a vendégnek ki sem kell tennie a lábát az épületből, legyen az akár a tengerparton, akár a hegyek között. A Balatonnál ne ez legyen a csáberő!A Balatonnál van rendes, igazi hullám, igazi vihar és még tán valódi halak is, van napsütés és naplemente és különlegesen szép táj, egyedi, vendégszerető emberekkel. Ezt persze csak az tapasztalhatja meg, aki nem reked meg a többcsillagos szálláshelyek belsejében. Igaziból, nem is kellene, hogy fontos legyen a luxus! (Akinek meg csak a kényelem a fontos, az menjen olyan helyre "tespedni", ahol minden adott, és teljesen mindegy, hogy hol, milyen környezetben van.)

3. Pozitív, hogy a rövid üdülési szezont hosszabb időre akarják kiterjeszteni a turisztikai és vendéglátóipari bevételek növelése érdekében, de ezek a lehetőségek a szezonban is megnövelik a turistaforgalmat, amely időszakban a Balaton környéke már ma is túl van terhelve. Ebben a kérdésben készült-e hatástanulmány?

4. Pozitív, hogy jól jár a DRV, akinek vízszolgáltatási és szennyvíztisztítói kapacitása a nyári forgalomra van tervezve, és télen csak negyedrészben van kihasználva, amely igénybevétel ilyen formán javulhat.

Összegzés
A Balaton lerablása és kihasználása történetének kezdetét Somogyi György, épp 10 éve megjelent, "Balaton, gyógy- és tengerfürdő" c. könyvében olvashatjuk:

"A magyar tengert a nagyvárosi fürdővendég körülbelül egy évszázada találta meg, és mostanában kezdi elveszíteni. Mármint azt, amit akkor oly boldogan fedezett föl benne: hogy az a természet különleges csodája, s nem csak egy nagydarab víz, amiből jó boltot lehet csinálni. Még mindig a természetnek - és a vele összhangban élő ember kultúrájának
- a maradványai képezik azt a csalétket, ami a városlakókat idecsalja, de magukkal hozott igényeik itt éppen azt pusztítják, amiért még érdemes idejönniük. A balatoni fürdő nagyvárosi strandra kezd hasonlítani, ahol bővül a megvásárolható élvezetek választéka, de egyre csökken a természetből meríthető öröm. A Balaton szerelmese egy betonteknő peremén, irdatlan vízi csúszdák közt döbben rá, hogy itt valójában szerelme tárgyának hervadó bájait árusítják."

2007. december
Összeállította: Pattantyús-Á. Miklós

Egyesületi Tükör 2007


Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetsége

elnök

 

 

 

Tagszervezetek elnökei

részére

 

 

E-mail címen

 

Tisztelt Asszonyom, Uram!

 

 

A Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetsége:

 

2008. február 14-én (csütörtök) 15 órakor a

………………………………………………………………………………………

 

Budapest, XI. Eper utca 54.

 

Rendkívüli Közgyűlést

tart, amelyre szövetségünk tagegyesületeinek elnökeit - akadályoztatásuk esetén meghatalmazott képviselőit, vagy írásban leadott szavazataikat - feltétlenül várjuk!

 

Napirend:

1.            Alapszabály módosítása.

A Fővárosi Bíróság végzése a Ksztv. 7. § (3) bek. d) pontja alapján a közhasznú szervezet beszámolói közlésének nyilvánossága vonatkozásában hiánypótlást rendelt el;

2.            Évi rendes közgyűlésünk előkészítése érdekében a tagszervezetek részbeszámolói tartalmának egyeztetése, körvonalazása (közhasznú tevékenységek stb.);

3.            Egyebek.

Az írásbeli szavazás a mellékelt szavazólap (E-mail, vagy postai) megküldésével történik.

Érvényes a szavazat, amennyiben a közgyűlést megelőző napon a BFSz főtitkára címére (E-mail: kiss.tamasne@kissti.hu; postacím: 1112 Bp. Eper u. 54.) megérkezik.

 

Kérem személyes részvételeteket, illetve a határidő betartását.

Budapest,2008.02.06.

 

 

                                   Üdvözlettel:

 

 

Basa István sk.


Meghívó!
2007. december 8.


A 2007. december 14. én 10 órakor a balatonföldvári Bajor Gizi Művelődési házba.A Balotonföldvári Fürdőtelep Egyesület és Balotonföldvár polgármestere, Bezerédi Katalin szervezésében a "hulladék szállítás rendszeréről és díjazásáról" tartandó megbeszélésre. A meghívottak: Zöldfok Rt., Probio Rt. és az ISPA projekt képviselői.

Kérjük egyesületenként 3 fő meghatározó személy részvételét.

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park és BFSZ együttműködési megállapodást is itt írjuk alá.


Basa István elnök

Balatonparti Fürdőegyesületek Szövettsége

Fejér Vilmos a Balatoni Vízügyi Kirendeltség Vezetőjének közleménye
2007. augusztus 27.

2007. november 29. Reggel 6 órától a téli várható vízkészlet befogadására, vízeresztés kezdődik a Balatonból a Sió csatornán keresztül. Időjárástól függően a vízeresztés várható időtartalma két hét.

Munkaértekezlet a Balaton térségének összehangolt fejlesztése érdekében
2007. augusztus 1.A munkaértekezlet eredményeként meghatározott projektek


Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének programlistája 2007
2007 nap   Programok, rendezvények
1 7 vasárnap Káptalanfüredi FE. Részvétel a polgármester újévi fogadásán
1 8 hétfő Káptalanfüredi FE. Részvétel a civil fórumon
1 9 kedd SCD Konferencia Tapolcán a Balaton fejlesztéséről
1 10 szerda BFT ülés Siófok
1 11 csütörtök BH Zrt.-BFSZ: 2007. évi megállapodás előkészítő megbeszélés Siófok
1 20 szombat BFSZ elnökségi ülés Budapest Eper utca
2 2 péntek Káptalanfüredi FE. Részvétel az Ökomenezsdment és Turizmus Balatonalmádi és Bibione testvérvárosi konferencián
2 5 hétfő Informatikai Szakbizottság Alakuló ülés Budapest Szondi utca
2 9 péntek BH Zrt.-BFSZ: 2007. évi megállapodás aláírása Siófok
2 15 csütörtök Balatoni Partnerség TDM rendzer kiépítése Balatoni Integrációs Kht. tréning
2 20 hétfő Balatonakarattya Részönkormányzat ülése
2 20 kedd Szabó Tivadar a Balatoni Civil Szervezetek Szöv.elnökének temetése
      Képviselőnk Katus Lajos alelnök úr
2 21 szerda Zánkai Üdülőgazdák rendkivüli közgyűlés Káptalanfüredi FE. Leader képzési műhely kerekasztal beszélgetés
      Bélatelep Közgyűlés
2 24 szombat Kptalanfüredi FE. Részvétel a városi télbúcsúztató ünnepségén
3 5 hétfő Káptalanfüredi FE. Részvétel a Civil fórumon
3 15 csütörtök Káptalanfüredi FE. Koszorúzás a városi ünnepségen Balatonakarattyai FE. Koszorúzás a községi ünnepségen
3 24 szombat Megalakul a Káptalan klub
3 26 hétfő Balatonakarattya Részönkormányzat ülése
3 30 péntek BFSZ elnökségi és Közgyűlés Csopak
4 22 vasárnap Káptalanüredi FE. Részvétel a Föld Napja ünnepségén
4 23 hétfő Balatonakarattya Részönkormányzat ülése
4 29 vasárnap Káptalan klub előadás
4 30 hétfő Balatonlelle Emlékkő avatás, BFSZ elnökségi, Révfülöpi Fürdőegyesület Közgyűlés
5 7 hétfő Káptalanfüredi FE.Elnökségi ülés
5 14 hétfő Káptalanfüredi FE. Részvétel a Civil fórumon
5 18 péntek BFT ülés Siófok
5 26 szombat IV.Tátorján fesztivál Balatonkenese 26-28
6 1 péntek Káptalanfüredi FE.Részvétel az Almádi tárlat megnyitásán
6 10 vasárnap Káptalanfüredi FE. Közgyűlés
6 16 szombat II.Csintalan Palacsinta Nap Balatonkenese Balatonszemes Biciklitúra Rád-pusztára bor-kostolóval
6 23 szombat Sportnap,Szent Iván éji varázslat Balatonakarattyán Balatonlelle X. Kishegyi Lovastalálkozó
6 24 vasárnap Balatonlelle X. Kishegyi Lovastalálkozó
6 29 péntek Balatonlellei Juliális Fesztivál 2007 június 29,30,július 1.
6 30 szombat Balatonszemes Bicikli-túra Szóládra Kiss István vezetésével XI.Balatonlellei Orgonafesztivál
7 6 péntek V.Balatoni Kapunyitó Balatonkenese július 6-15 Balatonlellei Nosztalgia Fesztivál július 6-19
7 7 szombat XI.Balatonlellei Orgonafesztivál
7 8 vasárnap Balatonlelle Balatoni Strandszínház 2007
7 12 csütörtök Balatonlelle Ceasar esték
7 14 szombat Balatonlelle Mozart: Requiem a katolikus templomba
7 18 szerda Balatonlelle Gyermekszínház Kalandra fel
7 20 péntek Cotton Club Singers Balatonlelle szabadtéri színpad
7 21 szombat Balatonszemes Futóverseny a Bánk bán utcában, bicikli ügyességi verseny gyermekeknek, Üdülőhelyi fórum az önkormányzat szervezésében Balatonlelle Orgonafesztivál,Lelle Néptáncegyüttes,Bolero:A szerelem jegyében
7 23 hétfő Balatonszemes Kézműves tábor 23-27. BFSZ. Vezetőségi ülés Tihany
7 24 kedd Balatonlelle:Zenetér Térzene
7 25 szerda Balatonlelle:Lelle Néptáncegyüttes
7 26 csütörtök Balatonlelle Gallagher's Irish Dance Show
7 27 péntek Rock zenekarok hétvégéja Balatonakarattya
7 28 szombat Rock zenekarok hétvégéja Balatonakarattya Varnus Xavér orgonakoncertje Balatonkenese Káptalanfüredi FE. Szalonasütéssel egybekötött nótázás a Köcsi tónál Révfülöpi Fürdőegyesület vezetőségi Balatonlelle Lellei Néptáncegyüttes, Orgonafesztivál, Kálmán:Marica grófnő
7 29 vasárnap Rock zenekarok hétvégéje Balatonakarattya Balatonszemes Balaton rajzoló verseny gyemekeknek az élményfürdő melleti strandon
7 31 kedd Balatonlelle Zenetér-Térzene
8 1 szerda Balatonlelle Gyermekszínház Meseláda Balaton és térsége védelmét szolgáló projektek - Munkaértekezlet Siófok Balatoni Integrációs Kht.
8 3 péntek Balatonszemes Strandröplabda-bajnokság 3-5. Borkóstolós jótékonysági vacsora a Kistücsök étteremben Balatonlelle Kishegyi Lovasnapok augusztus 3-4-5 , Rádi esték István a király a rádpusztai romtemplomnál
8 4 szombat , Orgonafesztivál Lellei borhét aug.4-12.
8 5 vasárnap Balatonszemes Régi szemesi képeslapok kiállítása
8 9 csütörtök Balatonlelle Ceasar esték
8 10 péntek Akarattyai Napok 10-12 Balatonlelle Gallaher's Irish Dance Show Gyenesdiás Szoboravató
8 11 szombat Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület Közgyűlés Balatonszemesi FE. Közgyűlés Balatonszemes Béres Melinda és Merse író-olvasó találkozó Balatonlelle Orgonafesztivál Balatonlelle Közgyűlés
8 12 vasárnap Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület Búcsú Balatonszemes Fehér party Fete blanche-vidám piknik
8 13 hétfő I.Kenesei Korsók Sörfesztivál
8 14 kedd Balatonlelle Zenetér-Térzene
8 15 szerda Balatonlelle Gyermekszínház Bolondvár
8 17 péntek Balatonlelle Strandszínház
8 18 szombat III. Lecsó fesztivál Balatonkenese Káptalanfüredi FE. Zenés irodalmi műsor a kápolna kertjében Balatonszemes Bolhapiac a Rózsakertben Révfülöp Vizinap Balatonlelle Orgonafesztivál
8 19 vasárnap Balatonlelle Szt.István napi vizifesztivál és tüzijáték
8 20 hétfő Balatonszemes Hunyadi-díj átadás
8 21 kedd Balatonlelle Zenetér-Térzene
8 25 szombat Pogácsás,Pálinkás Jó Napot Balatonakarattya Balatonlelle Lelle Néptáncegyüttes
9 2 vasárnap Révfülöpi Fürdőegyesület közgyűlés - Évadzáró bál
9 3 hétfő Káptalanfüredi FE. Részvétel a Civil fórumon
9 11 kedd Balatonakarattya elkerülőút átadás
9 21 péntek BFT ülés Siófok
9 22 szombat Révfülöpi Fürdőegyesület Finn delegáció fogadása, a Révfülöpi Magyar-Finn társaság programja
9 30 vasárnap Káptalanklub előadása
10 13 szombat BFSZ közgyűlés?
10 28 vasárnap Káptalanklub előadása
11 15 csütörtök Káptalanfüredi FE. Részvétel a Civil fórumon
11 16 péntek BFT Vándorkonferencia
11 25 vasárnap Káptalanklub előadása
12 7 péntek BFT ülés Siófok
12 30 vasárnap Káptalanklub előadása


Egyeztetői fórumsorozatot indít a Balaton-törvény felülvizsgálata témakörében.
2007. Március 21.

Az ÖTM Területrendezési és Településügyi Főosztálya, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. egyeztetői fórumsorozatot indít a Balaton-törvény felülvizsgálata témakörében.

2007. március 26. (hétfő) 10 óra Keszthely
2007. március 27. (kedd) 10 óra Balatonfüred
2007. április 2. (hétfő) 10 óra Siófok
2007. április 3. (kedd) 10 óra Marcali


Tájékoztató
2007. Március 6.
Az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium (ÖTM), a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (VÁTI) közreműködésével elkészítette a Balaton Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000.évi CXXII. Törvény (Btv.) felülvizsgálatát.
A Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkár levelében megkereste az Önkormányzatot és kérelemmel fordult hozzá miszerint:

A megküldött egyeztetési anyagra vonatkozó észrevételeinket és javaslatainkat 2007. Április 12.ig küldjük meg részükre.

Az egyeztetési anyag a VÁTI honlapján www.vati.hu/main.php?folderID=3402 elérési útvonalon hozzáférhető, vagy a Polgármesteri Hivatal Műszaki csoportján megtekinthető.

Kérem az érdekelteket, hogy amennyiben a felülvizsgálati anyaggal kapcsolatosan észrevételük vagy javaslatuk van, azt írásban legkésőbb 2007.március 20-ig küldjék meg a Polgármesteri Hivatal részére.Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének és tagszervezeteinek 2006 évi rendezvényei
2007. Január 23.


108vasárnapKáptalanfüredi Fürdőegy. Részvétele a polgármester újévi fogadásán
2 06 hétfő Káptalanfüredi Fürdőegy. Vezetőségi ülés
2 12 vasárnap Révfülöpi Fürdőegy. Vezetőségi ülés Balatonakarattyai Fürd.telep E. vezetőségi találkozó
2 20 hétfő Ábrahámhegyi Fürdőegy. Egyesületi Tükör megjelenése
3 18 szombat Balatonfenyvesi Fürdőegy. Választmányi ülés
4 03 hétfő Káptalanfüredi Fürdőegy.Helyi civil szervezetek fóruma
4 05 szerda Révfülöpi Fürdőegyesület tanösvény kijelölés a révfülöpi Fülöphegyen az Ördögsziklához
4 29 szombat BFSZ vezetőségi találkozó Balatonlelle
4 30 vasárnap Révfülöpi Fürdőegyesület közgyűlés
5 20 szombat BFSZ közgyűlés Balatonlelle , Balatonfenyvesi Fürdőegy. válazstmányi ülés és közgyűlés Ábrahámhegyi Fürdőegy.Ügyvezet.jének Balatonért díj
5 21 vasárnap Zánkai Üdül.gazdák Egyesülete Közgyűlés
6 03 szombat Ábrahámhegyi Fürdőegy. Vezetőségi ülés Ábrahámhegyi Fürdőegy. Éves rendes közgyűlés
6 05 hétfő Káptalanfüredi Fürdőegy.Helyi civil szervezetek fóruma
6 09 péntek B.akarattyai Fürd.telep E. tavaszi bejárás
6 11 vasárnap Káptalanfüredi Fürdőegy. Közgyűlés
6 25 vasárnap Balatonföldvári Fürdőegyesület közgyűlés
7 15 szombat Balatonszemes jótékonysági futóverseny, bicikli ügyességi verseny Balatonfenyvesi Fürdőegy. Választmányi ülés
7 17 hétfő Zánkai Üdül.gazdák Egyesülete Közgyűlés és Üdül.helyi Fórum
7 21 péntek Borkóstolós jótékonysági vacsora a Balatonszemes Kistücsök étteremben
7 24 hétfő 5.napos néptánc és kézm.ves tábor a Balatonszemes Műv. Házban
7 28 péntek Balatonlelle István a király rockopera
7 29 szombat Káptalanfüredi Fürdőegy. szalonnasütéses nótaest a Köcsi tónál Szemes Kupa nyílt teniszverseny Balatonszemesen
8 04 péntek Balatonakarattyai Fürd.telep E. 3 napos nyílt teniszverseny
8 05 szombat Balatonszemes M.v.ház Juhász Dávid festőművész kiállítása
8 06 vasárnap Ábrahámhegyi Fürdőegyesület fénykép és numizmatikai kiállítás aug.6-27.
8 08 kedd Révfülöpi Fürdőegyesület vezetőségi ülés
8 11 péntek B.akarattyai Fürd.telep E. Akarattyai napok
8 12 szombat B.akarattyai Fürd.telep E. Akarattyai napok, közgyűlés Balatonlellei Fürdőegy. Közgyűlés Káptalanfüred Zenés Irodalmi est
8 13 vasárnap B.akarattyai Fürdőtelep E. Akarattyai napok, hagyományos Búcsú kirakodó vásár, bicikli verseny, kulturális m.sor a Körszínpadon Balatonszárszói Üdülőegy. Közgyűlés
8 19 szombat Révfülöpi Fürdőegyesület hagyományos vizinap a Császtai strandon Balatonszemes Bolhapiac a Rózsakertben
8 20 vasárnap Balatonföldvár kulturális program Jubileumi tér, kiköt. Balatonlelle vizifelvonulás, tűzijáték Balatonszemes Hunyadi díj átadás
9 01 péntek Ábrahámhegyi Fürdőegyesület fénykép és numizmatikai kiállítás Sümegen szept 1-5.ig
9 02 szombat Révfülöpi Fürdőegyesület évadzáró bál
9 04 hétfő Káptalanfüredi Fürdőegy. Vezetőségi ülés
9 16 szombat Balatonfenyvesi Fürdőegy.választmányi ülés
10 06 péntek Káptalanfüredi Fürdőegy.Koszorúzás a H.si emlékm.nél
10 12 csütörtök Káptalanfüredi Fürdőegy. Új önkormányzati alakuló ülés
10 17 kedd Balatonakarattyai Fürd.telep E. Vezetőségi találkozó
10 19 csütörtök Balatonakarattyai Fürdőegy. Új önkormányzati alakuló űlés,bizottsági tagok választása Kiss Tamás részönkormányzati kültag, Kiss Tamásné pénzügyi bizottsági kültag
10 22 vasárnap Révfülöpi Fürdőegyesület kopjafa állítás Polgár Bence emlékére
10 23 hétfő Balatonakarattyai Fürd.telep E. koszorúzás az 56-os emlékk.nél a Rákóczi parkban
11 06 hétfő Káptalanfüredi Fürdőegy.Helyi civil szervezetek fóruma
11 18 szombat Balatonfenyvesi Fürdőegy. Választmányi ülés
12 05 kedd BFSZ elnökségi ülés
12 15 péntek BFSZ rendkivüli közgyűlés
12 16 szombat Ábrahámhegyi Fürdőegy évadzáró elnökségi ülés
12 20 szerda Káptalanfüredi Fürdőegy. Karácsonyi ünnepség a Pannonia Kulturális Központtal közösen Zánkai Üdülőgazd. Egy. Közgyűlés


Balatonvilágos önkormányzata küzd a Club Aligáért
2007. Január 8.

Nem ismeri el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a balatonvilágosi önkormányzat elővételi jogát a Club Aliga ingatlanegyüttesre; hamarosan aláírják a szerződést az izraeli ingatlanbefektető projektcégével az 5,5 milliárdos privatizációról.
Balatonvilágos önkormányzata nem rendelkezik elővásárlási joggal a Club Aliga I., II., III. ingatlanok tulajdonjogára, valamint az Aliga I. ingatlancsoport 49 évre szóló vagyonkezelői jogának megszerzésére - jelentette ki Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezetője. Az állami szervezet a közeljövőben aláírja a privatizációs szerződést a PRO-MOT Hungária Kft.-vel.

A kérdés azért vetődött föl most, mert miután a KVI tavaly decemberben kihirdette a Club Aliga privatizációs pályázat győztesét, a balatonvilágosi önkormányzat bejelentette: egy 1992-es, az államháztartásról szóló törvény értelmében elővételi joga van a területre. Fekete Barnabás polgármester azt mondta: a Pólus Palace befektetési csoporttal kötött megállapodás értelmében a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy biztosítja a szükséges tőkét az önkormányzat számára.

Az önkormányzat a tender nyertes összegének - 5,5 milliárd forint - megszerzése érdekében tavaly októberben kötött együttműködési megállapodást a befektetőkkel. Eszerint az önkormányzattal közös projekttársaságot hoznak létre Pólus Palace - Club Aliga Kft. néven.

A PRO-MOT egyébként a pályázatra létrehozott projektcég, amely az SBI Hungary nemzetközi ingatlanholding érdekkörébe tartozik. Az SBI a cégnyilvántartás szerint izraeli érdekeltségű, jegyzett tőkéje 300 millió forint, honlapja alapján ingatlanprojektjei közé tartozik egyebek mellett az Izabella kert, a Rózsa udvar, az Új udvar és a Stefánia ház építése. A PRO-MOT Kft. jegyzett tőkéje hárommillió forint.

Korábban, a volt pártüdülő privatizációjakor piaci információk szerint Csányi Sándor és Demján Sándor is érdeklődött a Balaton partján ötven hektáron elterülő, arborétum jellegű ősparkkal, a mintegy 1,3 kilométer hoszszú stranddal, valamint az ötvenöt épülettel rendelkező üdülőkomplexum iránt.

Az aligai együttes a rendszerváltozás előtt az MSZMP központi üdülője volt, majd a rendszerváltozás után átkerült az egészségügyi tárca portfóliójába, ahonnan az ingatlan 2005 januárjában került vissza a KVI kezelésébe. A vagyonkezelő tavaly májusban, a harmadik tender során hirdette meg először úgy a Club Aligát, hogy az üdülőkomplexum három részét kínálta eladásra, illetve az Aliga I. nevű rész 25 éves vagyonkezelői jogára keresett befektetőt. A vagyonkezelői jogot a negyedik - majd az ötödik - pályázatban azért emelték 49 évre, mert a tapasztalatok alapján ez felel meg a tulajdonjog értékének.
[mno.hu]

Tájékoztató az elektronikus adóbevallásról
2006. szeptember

" A nyár közepén elfogadott adótörvény-módosító csomagban a korábbi szabályozáshoz képest szűkült az elektronikus bevallás benyújtásra kötelezettek köre. A törvénymódosítás következtében
a ... társadalmi szervezeteknek, társasházaknak ... nem kell elektronikus úton bevallaniuk. Azaz továbbra is papír alapon teljesíthetik majd kötelezettségüket"
A törvénymódosítás száma: 2006. Évi LXI.törvény /06.07.17./

Köszönet az információ megszerzéséért Katus Lajos alelnök úrnak.


50%- os kedvezmény a menetdíjból
2006. július
EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS


A Balatoni Hajózási Zrt. és a Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetsége (továbbiakban: Felek) között a balatoni hajózás élményének és népszerűségének növelése érdekében.

A Felek egyetértenek abban, hogy a Balaton, a Magyar Tenger környezetének látogatói, üdülői és üdülőtulajdonosai között:
- ápolandó hagyomány kirándulások, utazások a balatoni flottával;
- a személyszállítás költségei a költségvetés mérsékelt támogatása miatt jelentősen meghaladják egyéb tömegközlekedési szolgáltatások árait;
- az üdülőtulajdonosok állandó adófizető polgárai a településeknek, így indokolt igényük, hogy részesüljenek a régió szolgáltatói által lakosságnak nyújtott kedvezményekből, utazásaikkal növeljék a hajózó vendégek számát, így növekszik a flotta jó híre, népszerűsége.
A Felek megállapodnak az alábbiakban:
1. A Balatoni Hajózási Zrt. az üdülőtulajdonosok részére "BFSz 50% Akció"-t hirdet a menetrend szerint közlekedő személyhajókra:
- hétfői napra;
A kedvezmény a menetdíj 50 % -a, amelyet a balatonparti települések üdülőtulajdonosai a BFSz igazolásának felmutatásával vehetnek igénybe.
Az igazolás egy főre szól, a kedvezmények nem vonhatók össze.
2. A BFSz vállalja, hogy a kedvezményt igénylő üdülőtulajdonos számára, alapvetően tagszervezetei tagjai részére, olyan valós adatokat tartalmazó igazolást állit ki, amelyet a pénztárak elfogadnak
3. A BFSz az igazolványokat sorszámmal látja el, a kiadott sorszámokról igény szerint tájékoztatja a Zrt. -t.
....

Senki sem száguldozik motorral a Balatonon.
2006. június. 6.
A hetvenes évek közepéig lehetett szabadon motorcsónakázni a Balatonon, azóta azonban időről időre felvetődik, hogy újra engedélyezni kellene, ha korlátozottan is. A fizetőképes turistát látják e javaslatok megfogalmazói a motorcsónak-tulajdonosokban. Legutóbb, amikor egy északi parti civil szervezet tüntetésre hívott a motorcsónakok érdekében, mindkét balatoni szervezet vezetője elutasította a felvetést.
Bóka István, a Balatoni Szövetség elnöke szerint a családi, a horgász- és a vitorlásturizmussal ez nem egyeztethető össze.

Sütő László, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról beszélt: a tóparti civil szervezetek nagy többsége is ellenzi a motorcsónakázást.
[Somogyi Hírlap, Fónai Imre ]Újabb törvényes zsarolás!
2006. június.
Nem volt elég a bankszámla-nyitási kötelezettség annak idején (a bank-konszolidáció részeként erre kötelezték az összes bejegyzett szervezetet, egyesületet, sőt a közalkalmazottakat is), minek eredményeképp mára már évi 25-30 ezer forintot kell minden kis szervezetnek fizetni valamelyik pénzintézetnek számlavezetési díj és egyéb címen.

Most az APEH vezeti be az elektronikus bevallást kötelezően - nem téve különbséget a gazdasági tevékenységet nem végző civil szervezetek és a profitbevételre alapozott vállalkozások között, akik adójukból vagy adóalapjukból leírhatják a beruházások költségeit bevallásukban. A civil szervezeteknek nincs miből leírni, mert nincs adóköteles bevételük.

Mit jelent ez? "A regisztrációs bejelentkezési adatlap kizárólag a www.apeh.hu oldalról tölthető le" írja az APEH tájékoztatója. Tehát kell hozzá számítógép, és Internet-hozzáférés is! Vajon rendelkezik-e minden kis "non-profit" szervezet ilyennel? Sok ilyen szervezet a lehető legkisebb működési költséggel dolgozik, irodára nincs fedezet (telephelyük névleges), a hivatalos, a törvényességnek megfelelő feladatokat (bíróság, ügyészség, KSH, APEH, bank, stb.) lelkes "aktivisták" magánidejükben végzik saját otthonukban.

Eddig 300 forintért megvettük az űrlapot a nyomtatványboltban, kitöltöttük és - ugyan egyre növekvő költségen - postáztuk a bevallást. Ez pár száz forintba került. Mostantól saját számítógép, Internet-előfizetés és saját e-mail cím szükséges (saját költségen) ahhoz, hogy teljesítsük a törvény előírásait. Mindezt az évente egyszeri adóbevallás miatt!

Mi ebben a zsarolás - kedves non-profit, jó szándékú civil szervezetek? Hát ez: vagy támogatjátok saját költségen a bankszférát (márpedig számlát nyitni kötelező!), vagy nem végezhetitek törvényesen közérdekű feladataitokat (az állam helyett). Vagy támogatjátok a számítógép gyártó és forgalmazó, valamint az Internet-szolgáltató érdekszférát, vagy nem tudjátok teljesíteni adóbevallásotokat, vagyis büntethetővé váltok, akkor is, ha adókötelezettségetek nincs is.

A közérdekű feladatokat vállaló és ellátó szervezetek - ahelyett hogy az állam támogatná őket - kötelesek támogatni tagjaik és támogatóik adózott befizetéseiből egyre több jól profitáló szférát (bank, posta, távközlés, Internet, stb.). Így élünk ma! Így fizetünk még több adót - társadalmi munkánkért cserébe! Bravó!

Pattantyús