V Á T I

Magyar Regionális Fejlesztési, Urbanisztikai és

Építészeti Rt.

Budapest, I.,

Gellérthegy u. 30-32.

1016

ajánlott!

Dr. Laposa József

mérnök úr részére

 

 

Tisztelt Mérnök Úr!

 

 

Korábbi megbeszélésünk értelmében tájékoztatom, hogy Balatonszemesen a holland BOITEN iroda olyan üdülőfalut kíván létrehozni, amelynek egyik központi része a balatonszemesi móló bal oldali (Lelle felé eső része) részén, a vízpart feltöltésével kialakítandó faházas telep. További része a tervnek, hogy ettől a teleptől nyugati irányban olyan strandot alakítanak ki, amely újabb feltöltéssel és a vízbe telepítendő hullámtörő gátakkal lehetővé teszi egy homokos part (strand) létrehozását. Ettől nyugatabbra, a volt orosz tábor területén lagúnás bungalow-rendszerű üdülőfalu felépítését tervezik egy újabb kikötő építésével.

A jelenlegi mólótól keletre, a Vigadó Étteremmel szemközti vízfelületre négy mesterséges szigetet szándékoznak telepíteni, míg a jelenlegi étteremben kaszinót akarnak létrehozni.

Valamennyi elképzeléstől tartanak a nyaralók és féltik Balatonszemes nyugalmát, békéjét és félnek attól is, hogy a kaszinó jelenléte olyan személyek és társaság megjelenését vonja maga után, akik eddig elkerültek a viszonylag békés, családi nyaralós szemesi üdülőtelepet.

 

 

A tervvel kapcsolatban minden alkalommal kifejtettem, hogy az egyrészt ellenkezik az eddigi gyakorlattal és nem valószínű, hogy ilyen mértékű vízbe történő beavatkozás a hatóságoktól zöld utat fog kapni, azonban egy kicsit meglepett az, hogy dr. Nemcsók János balatoni kormánybiztos úr hozzám írt levelében támogatásáról biztosította a holland elképzelést, sőt egy munkatársa elkísérte Illés Antal balatonszemesi polgármestert arra az útra Hollandiába, amelynek során egy kinti hasonló létesítményt tekintettek meg, vizuális élmény megszerzése érdekében.

A holland urak állítása szerint az egész beruházás 50 mó DEM, vagyis jelen áron számítva mintegy 5 milliárd forint és kb. négy évig tartana az építkezés. Ez olyan mértékű beruházás, amely Balatonszemesen nem kívánatos és teljesen megváltoztatná a település, de elsősorban az üdülőterület jellegét és képét is.

Kérem, hogy a leírtak alapján szíveskedjék nyilatkozni, vagy arról szíveskedjék részünkre felvilágosítást adni, hogy mennyiben járható a holland terv, különösen a vízbe történő szigetek kialakítása, illetve a part feltöltése és adott esetben a nád kivágása.

Kérem arra is, hogy szíveskedjék arról tájékoztatni, hogy milyen hatósági eljárások szükségesek a terv megvalósulásához, tekintettel a regionális rendezési tervre, vagy az a jelenleg is érvényes RRT esetleges megváltoztatásához.

Nagyon remélem egyébként, hogy a hatóságok ebben a kérdésben minden kompromisszumot elvetnek a vízbe történő mesterséges létesítmények telepítésének kérdésében, mivel ellenkező gyakorlat megszületése esetén attól kezdve csak pénzkérdés lenne bármilyen műtárgy Balatonba történő telepítése.

Kérem, hogy válaszlevelét a lakáscímemre,

1136 Budapest, XIII., Pannónia u. 6. IV. em. 1. ajtószám alá

szíveskedjék címezni a gyorsabb kézhezvétel érdekében.

Előre is megköszönöm szíves fáradozását és segítségét!

 

Budapest, 1997. április 15.

 

 

Tisztelettel:

 

Dr. Dobozy Dániel,

a BFSz elnöke